Billeder og tekster på denne webside er beskyttet af loven om ophavsret.
© 1999-2018 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
17.8.2017

 

 

Skolens gamle kalkmalerier

 

Obs! Denne webside er en del af 'Min udgave af Historien om Østrigsgades Skole'
 


 

Som enhver naturligvis véd, lykkedes det Palnatoke - Danmarks svar på Wilhelm Tell - at ramme. Æblet altså! Og derfor fik han ikke brug for sin pil nummer to, som han holdt parat i højre hånd.
   Denne ekstra pil var tiltænkt kong Harald Blaatand (som i et anfald af jalousi havde beordret Palnatoke til at skyde et æble af sønnens hoved med kun ét skud), hvis det ikke blev æblet, men sønnen som blev gennemboret. Huhhh ... man holder næsten vejret endnu!

 


Freskoerne er udført i 1920'erne af billedhugger og tegnelærer Herman Andersen (1881-1958) som også lavede
bronzebusten af Arild Sørensen, skolens første inspektør.
   En fresko, freske eller freskomaleri er et kalkmaleri som er malet på en våd, nypudset mur eller væg med farver udrørt i kalkvand.
 

 

Hirdmændene og kongen her til venstre hører til billedet foroven. De udgør ca. en fjerdedel af maleriet, hvor de står og betragter Palnatoke, mens han fyrer den af.

2002 var første gang, jeg fotograferede trappevæggene, bl.a. Palnatoke-maleriet foroven.

2004: Etableringen af mellemdøre og -vægge på skolens trappegange er sket rimelig hensynsfuldt og har heldigvis ikke helt ødelagt billederne og deres historier; men næsten!

2007 fortæller skolelederen, at der nu kun er tre freskoer tilbage på trapperne. Han husker ikke hvilke(!) Har Palnatoke og sønnen mon overlevet den såkaldte udvikling?


2011 tog jeg nedenstående billede af maleriet. Da så der således ud. Desværre var mellemdøren låst, så jeg kunne ikke komme til at se, om selve skuddramaet stadig var (relativt) intakt:


 


De fleste af de gamle freskoer
på skolens trappevægge er borte nu.
Sic transit gloria mundi!
Pietetshensyn og respekt for historiens vingesus
er ikke længere comme il faut
på min gamle skole ...
 


 

  Motiverne er fra Danmarks Historie
      og fra de gamle Myter og Sagn. 
  Her ser vi Biskop Absalon i Aktion, 
      imens han gi'r Navn til Havn ved Havn

Billedet i rammen herover er - ifølge en svar-mail fra skolens inspektør eller skoleleder i dec. 2007 - det ene af de nu kun tre freskomalerier som stadig findes på trappevæggene.
   Desværre kan han ikke huske hvilke af de andre gamle billeder som stadig eksisterer; så må man jo tage sin egen hukommelse til hjælp.

 


Disse fotos er taget af Fl. Lamberth ...

... i 2007. De tilhører SULFA.

 

Her bæres den senere Kong Skjold af Danmark i land fra den snekke, han er ankommet på. Sagnet er beskrevet mange steder, bl.a. i Johs. V. Jensens digt 'Stæren' - og den udgave kan afsynges på en meget sangbar melodi: Lysfyldt morgen, til marven kold

 


Et af de mange gamle freskomalerier som er malet over (eller måske er skjult bag et nagelfast skab eller et toilet) er fra sagnet om
Rolf Krake - det, hvor han springer igennem flammerne hen over ildstedets gløder for at hævne sig, da han opdager, han er blevet forrådt.

Hvem i alverden finder på at skjule sådanne uerstattelige kunstværker, uden i det mindste at bevare dem i store kopier og affotograferinger!?

Skam jer, skoleledelse!
 

 

De to vægmalerier herover sidder hhv. til venstre og til højre for billedet med Kong Skjold
Både på Kong Skjold-maleriet og på freskoen med bjørnen kan man ude i siden skimte lidt af den ene af de vægge med dør og vinduer som for få år siden blev etableret på tværs af trappegangene.

 Gå til dette websteds forside af Østrigsgades Skole

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2018 Jørgen Grandt, Århus