© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2023

 

 

Den lille Skole i Ungarnsgade

 

Obs!
Denne webside er en del af
'Min udgave af Historien om Østrigsgades Skole'


 


Østrigsgades Skoles filialbygning eller anneks er tegnet af stadsarkitekt P. Holsøe og opført 1931-33.
Obs! Den lille skole, som vi kaldte den, var ikke det samme som vore dages lilleskoler!



November 1930: Arkitekt Poul Holsøes skitse over beliggenheden af den nye,
udvidede del af den store skole. Øverst på tegningen står der
"Gymnastiksalsbygning m.m.ved Østerigsgades Skole".


Her gik alle skolens elever de første to år inden vi kom over på Den Store. Der var seks klasseværelser (1-6), pigegymnastiksal og en sløjdsal. Desuden en aula med 572 faststående stole plus en scene.
   På den store skole begyndte klasseværelserne med nr. 7 som lå i stuen til venstre, når man kom ind ad Østrigsgade-indgangen.

I dette nummer af den daværende skoleforenings medlemsblad fra august 1933
 kan man læse en anmeldelse af den nybyggede lille skole.
 

Den Lille Skole blev renoveret i 1990'erne. Teater- og festsalen (aulaen) i stueetagen blev ombygget til sportshal med moderne faciliteter - og tagterrassen*) i mellembygningen blev sløjfet. Sløjdsalen flyttede over til den store skole - og så videre.
   Det er i salen at der hvert år den sidste mandag i september har været holdt Gamle Elevers Aften. Om det bliver ved at være sådan ved ingen endnu (jan. 2008), da Østrigsgades Skole fra det kommende skoleårs begyndelse til en vis grad lægges sammen med Sundpark Skole.
*) Den er set oppe fra på luftfotografiet fra o. 1948 her.

 



   Den lille skoles skolegård er noget mere indbydende i dag (2001) end for halvtreds år siden. Ejendommen t.v. er Ungarnsgade 50, og bagerst ses Badensgade-husene nr. 24-28. 
   Sidstnævnte byggeforeningshuse stammer fra 1898 og ligner den dag i dag en lille provinsgade midt i storbyen.


Omkr. 1985



Juni 2004 får den lille skoles gård atter engang nyt udstyr. Denne gang er det et par mand fra firmaet Copla (i Århus naturligvis!) som her er i færd med at gøre gården spændende for ungerne i de mindste klasser.



Trappen op til klasseværelserne, til datidens sløjdsal og til pigernes gymnastiksal. Var trappen ikke sort eller mørkegrøn i 1950? Bemærk den effektive sikring mod at glide på røven ned ad gelænderet!
  
Når vi skulle til sløjd oppe på 2. sal gik vi som regel bag om og op ad den murede vindeltrappe, hvis indgangsdør man skimter kanten af midt i billedet to trin oppe.  


 

To billeder fra allerførste skoledag 15. august 1949. Det er Fætter Svend til højre og mig til venstre. Min Faster tog billedet. Det var også hende som venligt og velment lånte mig den gyselige skuldertaske som hele klassen drillede mig med i en måned, fordi jeg var den eneste som ikke fra starten havde en rigtig skolemappe!
Endnu i 2007 sidder de gamle kummer stadig på muren både på den lille og den store skole. De gedigne vandhaner af messing er dog skiftet ud.
   På billedet herover har vi hhv. mig og Svend i midten - og lille Kusine Inge til venstre. Hun kom dog først i skole i tre år senere.

 

Da Svend ti år senere går ud af 'realen', ser ungdommen sådan ud
- iført deres barndoms krammedyr:


Prik og forstør

Realklassens sidste skoledag før læseferien (april 1959). Her er eleverne fotograferet på den store skoles lille bid af skolegården ud mod Ungarnsgade, med bænke at sidde på for eftertænksomme 'næstenvoksne' drenge og piger i de ældste klasser. Bag dem ser man gavlen af den lille skoles aula og lidt af Badensgade-husene.
 


Aldrig før offentliggjort!

Da jeg for nogen tid siden (april 2013) sad og kiggede i min mors gamle poesibog fra 1920'erne, så bogens sidste og for længst glemte side pludselig sådan ud:

Så kom ikke og sig at Jørgen Grandt ikke altid har været en sikker skriftsprogsbruger. Hehe!
 


Et førsteklasses 1. klasse-billede fra 1946 taget bag den lille skoles aula, ved hækhegnet ind imod haverne i Badensgade - hvor vi gik på æbleskud:


Billedet tilhørte Ebbe Even Hansen (bagerste række nr. 4 fra venstre),
der som barn boede i Trægården 26, 3. tv.

 

Bentes første skoledag 1952:

 


John Knudsen (som boede i Geislersgade 15) uden for den lille skole, 1954:

 


Kender du nogen af ungerne?

  Den gamle film- og teatersal i aulaen blev ikke kun brugt af skolen selv. I mange år kunne private foreninger af forskellig slags leje salen uden for skoletiden. For eksempel stod Nyrnberggården i oktober 1936 som arrangør af en forevisning af Poul Henningsens forkætrede Danmarksfilm her i - som der stod i Lejerbladet - "Sundbys smukkeste og bedst egnede Lokale, nemlig Aulaen i Østrigsgades Skole".
   Omkring 1970 og 1980 blev aulaen i årevis brugt som musikøvelokale af hhv. spejderne fra 1. Sønderbro og af Københavnergarden. De havde deres instrumenter opstaldet er diverse depotrum. Måske er det stadig sådan?
   Billedet tilhørte Ebbe Even Hansen og viser en masse børn fra kvarteret foran scenen i festsalen, hvor der var arrangeret fastelavn engang sidst i 1940'erne.
   Så sent som i 1985-87 var undertegnede i sin egenskab af formand for Nyrnberggårdens beboerforening med til at afvikle stormøder og generalforsamlinger i aulaen.
   I 1990'erne blev de 572 faste klapstole (med de støjende, vipbare askebægre på ryglænet) skrottet og salen bygget om til en moderne sportshal. Også aulaens tidligere så populære balkon blev sløjfet; men heldigvis overlevede selve scenen.

[Billedet til venstre er en ny og bedre kopi end det tidligere.]

 

Gå til skoleforsiden

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus