© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2017

 

Vestjyllands Højskole, juli 2017
- mine udvalgte billeder fra et sommerkursus

 

Genvej tilbage til forsiden om højskolen og de andre: Klik her!


 

Prik og forstør miniaturerne:

Morgenmadsbuffet - økologisk naturligvis - inklusive bl.a. hjemmebagt brød og biodynamisk gårdmælk, og jeg ska' gi' dig, ska' jeg ...
Højskolens fhv. forstander Steen Espensen holder et manuskriptfast foredrag (kursets eneste) om hhv. H.C. Andersens og Søren Kierkegaards rejser i Vestjylland. Interessant, men man savnede et kort over området for at kunne placere de mange omtalte stednavne.

Ordene oven over scenetæppet fik vi senere oversat til 'det elskende menneske'.

Grundtvig er altid med. Her skæver han hen til en anden væg - og tænker sit om opslaget ... 
Folkedans til musik med gruppen Savsmuld; lærer Poul spiller gulvbas.
'Forundringens Have' hører til højskolen. Her ser vi det cirkulrunde træhus, som kaldes Fortælle- og dansehuset. I den kolossale økologiske have dyrker man grøntsager, krydderurter, vindruer, æbler og spiselige blomster m.m.m. plus arrangerer et væld af aktiviteter. Lederen Birtha Toft viser os rundt med slet skjult og forståelig stolthed ...

Kunstneren Laila Westergaard har skabt denne tre meter høje, massive granitskulptur ved navn "Krukke", som står få meter fra indkørslen til højskolen. Se også længere ned i denne fotosamling hendes smukke flisefrise i Ribe.
Nær Sædding Kirke tager vi denne mindsten for Søren Kierkegaard i øjesyn.
Ved Bundsbæk Mølle besøgte vi det store Historisk Dyrskue med klassiske danske husdyrracer, markredskaber, arbejende smedie, folkedans, midsommerstang o.m.a.  
Det store, stille, smukke Vesterhav kom vi tæt på; en enkelt endda helt ud i det. Ved Sidselbjerg Strand på Husby Klit som ligger på linje med Vest Stadil Fjord. Desværre en time eller to før solen gik ned i havet og horisonten, men jeg fik da et par gode skud i kassen:

På det tidligere Nørre Nissum Gymnasium, der nu lyder det lidet mundrette nydanske navn "VIA University College - Læreruddannelsen og hf i Nørre Nissum" (pyha!) fortalte forstanderen om stedet og viste os bl.a. et af de få overlevende eksemplarer af den første danske bibel, Christian III's fra 1550.
Efter et besøg på Jens Søndergaards Museum ved Bovbjerg, spiste vi medbragt frokost på toppen af Gjellerodde, før vi fortsatte ind til Lemvig - hvor vi også blev rundvist på byens Thøger Larsen-museum


På soklen læser man en strofe fra digtet Jorden (1907):
Jeg synger dig, Jorden, en Lovsang paany,
jeg galer beruset af Grøde og Gry,
jeg kukker i Lunden og smægter mod Sky.

På mange vestjyske rundkørsler er der opstillet smukke og/eller spændende kunstværker af danske kunstnere. Blandt andre disse to af Piet Hein kørte vi forbi: Ægget og Kysset.
En dag besøgte vi hele to store virksomheder. Vestas' afdeling ved Ringkøbing Havn (ikke afdelingen i Lem) - og Ringkøbing Fjernvarmeværk.

Her ses dels en 'dims' til en vindmølle - dels en genial solfanger som døgnet rundt drejer sig efter solen for optimal modtagelse; om natten kører den videre - tror jeg nok.
På et tidspunkt havde et hold højskoleelever lavet nogle yderst opfindsomme siddemøbler, eller hvad de er. Helt almindelige stole var blevet til temmelig ualmindelige! De liver op på gangarealerne.
Kursusleder og førerulv Kristian skovler vores medbragte forsyninger ud af bussen, da vi ankommer til Varde Museum/Museum Frello - før undertegnede lige er nødt til at prøve, om Københavnerbænken er lige så behagelig som dens søskende i Århus og København. Det er den faktisk.
To af museets omkring 30 værker af Otto Frello. Fascinerende, fantasifulde, fantastiske billeder, hvis motiver springer i tid og rum som en mellemting mellem romantik, science fiction, naturalisme og Stephen King ...
Og udenfor - på to af museets gavle - har Frello givet den hele armen i smuk street art-malerier. Wow!
Mogens Bøggilds "Daniel i løvekulen" sidder på muren ved en af højskolens terrasser.  


Medbragte madknuder indtages i bispegårdens mødelokale

Efter frokost tager biskop Elof Westergaard holdet med på en mindre byvandring, bl.a. hen til den berømte stormflodssøjle på Skibbroen langs Ribe Å.

 


Der stråles ud over marken ved højskolen -

- mens solen synker over fjorden og havet

 

Maratonsang - fortrinsvis (eller kun?) efter den lille buttede blå alias Højskolesangbogen - i det fri på kirkepladsen ved Ribe Domkirke. Indimellem træder vi ind i kirken og betragter/beundrer bl.a. Carl-Henning Pedersens eventyrligt udsmykkede apsis med kalkmalerier, mosaikker og glasmosaikker:



Domkirken mv. set fra bussen:

  I gården ved Ribe Katedralskole har Laila Westergaard (hende med Krukken, ja) skabt en 'flisefrise' - bestående af 112 granitfliser med citater fra sange og viser, digte, romaner osv. Fantastisk! Åbn dette link og se dem alle plus hvorfra de stammer.  
Efter buskørslen ad Låningsvejen ved ebbe når vi frem til Mandø, hvor en aktiv og underholdende dame fortæller. Foruden at hun ejer øens landhandel inkl. dens delikate spisested, er hun bl.a. hjælpepræst i kirken.

Stauning whiskydestilleri i Skjern, en historie for sig. Dets hjemmeside hedder Slik For Voksne. Firmaet blev i 2005 startet af ni vidt forskellige entusiastiske whiskyfans. En af dem viser os rundt - og slutter det spændende besøg af med at byde på en lille, liflig smagsprøve på 51,5% ...

Det gærer og bobler på livet løs

En lille del af lageret - og den geniale etiketteringsmaskine lavet af Lego-klodser!

Tak for i dag!

Et herligt syn! Græssende kreaturer en masse. Set fra bussen på vej mod naturgenopretningsprojektet Filsø mellem Ringkøbing Fjord og Vadehavet, sydøst for Henne Strand og nordøst for Vejers Strand.
På en odde eller halvø i søen er der et i høj grad levende fuglereservat:



Hennemølleå - eller Henne Mølle Å. Vælg selv stavemåden. Badehotellet er tegnet af Poul Henningsen og opført i 1936 - og det er fyldt til randen med klassiske PH-lamper. Pendler, lysekroner, lampetter, you name it.

Et stenkast fra badehotellet, op over klitten og ned på anden side, har vi mølleåens udløb i Vesterhavet. Et herligt område.
Helligåndskirken(!) i Hvide Sande, den ene af byens tre kirker, passerer vi med bussen. Og nær slusen mellem hav og fjord får vi bl.a. dette glimt af mellemrummet. Bemærk rækkerne af solfangere til venstre i billedet.


Den sidste kursusaften med dug på bordene og lys i stagerne består festmiddagen af hele tre retter: Bruschetta med gedebrie + hjortekøller med salater + citronfromage. Lækre sager (men desværre ingen islagkage).





 

Den sidste davre - sankthansaftensmorgen - før hjemrejse

 


Tak for en god uge. Jeg kommer igen!

 

Tilbage til højskole-forsiden

 

 

Genvej til forreste forside


Tæller for hele webstedet

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus