Hej Jørgen

 

Jeg har lige været på din hjemmeside og ser nu din omtale af Illum.

Jeg kom til at grine lidt, for jeg har selv været ansat i Illum fra omkring sidst i 50erne til engang i 60erne. Jeg husker indgangen via porten i Silkegade hvor vagten sad og tog stikprøver af personalet. Og så ned i omklædningsrummet, inden man kunne gå videre op i huset.

Jeg husker også frisøren (som Verner Skriver omtaler på din side). Og navnene - ja, da jeg blev ansat fik jeg navnet Yrsa Torup - jeg hed dengang Yrsa Holm, men der var en Holm ansat, så det kunne jeg ikke hedde. I mange år reagerede jeg overhovedet ikke på mit rigtige navn - man blev efterhånden til Yrsa Torup.

Jeg var ansat i Bogholderiet som sekretær for direktør Moesgaard. Dengang stenograferede man ved udsendelse af breve og til møder; det var en hel anden verden end i dag. Og man skulle rykke de "fine" kunder forsigtigt for deres månedelige betalinger på deres konti.

Bogholdeiet lå øverst oppe på samme etage som restauranten. Der var en kassefunktion, hvor folk kunne komme og oprette en konto - bag ved den var et meget stort rum, hvor vi alle sad - vi var vel nok en ca. 25 i samme rum - så det var med at lukke af for støj for at kunne koncentrere sig om arbejdet. Jeg havde en lille højtaler på mit skrivebord, hvor direktøren kunne kalde mig.

Jeg husker også at man om morgenen kunne gå ned i frisørsalonen og få sat håret for et mindre beløb (jeg mener det var 2 kr.)

Jeg kendte dengang rigtig mange af de ansatte i huset, så måske har vi også dengang krydset hinanden.

Ak, ja nu flyver tankerne tilbage ....

Min Søster (der er ældre end mig) var også ansat i Illum. Hun startede meget før mig og var der meget længere. Hun har måske noget derfra; jeg spørger hende ved lejlighed.

Det er mange år siden, så tankerne skal lige i gang. Jeg husker også at der var ansat en sygeplejerske, som havde kontor på mellemgangen hen til personalekontoret, hvor også Jesper Illum sad.

Hvis man var forkølet, havde ondt i halsen eller var dårlig på anden måde - ja, hvis man kunne blive behandlet hos hende, så skulle man ikke blive hjemme fra arbejde. Hun var også rundt hos personalet og spørge til deres helbred.

Det er vist ikke en service man får i dag på arbejdspladserne.


(Januar 2008)