© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdatering
25.7.2022

 

 

Bruun's Galleri


- et flot indkøbscenter med et grimt*) navn
 I starten af det nye årtusinde byggede det norske firma Steen & Strøm Århus' dengang nyeste prestigepalæ: det kæmpemæssige biograf- og indkøbscenter med hybridnavnet Bruun's Galleri.
   Efter årlange protester imod planerne - som ejerne selv brovtende betegnede som "en helt ny bydel", "et overdækket byrum" og "the art of shopping i et indkøbs- og oplevelsescenter" - åbnede vidunderet i oktober 2003 - og ak og ve:

Ganske vist er byens nye her- eller hæslighed væsentlig pænere indvendig end udvendig. Men selve placeringen af de enorme bygninger er intet mindre end en skandale!

Det siges nemlig blandt andet ...

... at 'nogen' har fiflet med planer og visualiseringer for at få byggeriet af Bruuns Galleri godkendt. Angiveligt skulle byggefirmaet og arkitekterne have bildt politikerne ind at bygningerne ikke ville blive så høje at man ville komme til at se toppen af dem fra Strøget over for Århus Hovedbanegård. Pjat:

Det er jo det rene vås!

For først hvis man går nogle skridt længere bort (men det er der jo ingen der siger, man skal) begynder udsigten at ændre sig. Og går man helt frem til hjørnet af Sønder Allé og vender sig om dér (men det er der jo ingen der siger, man skal) ser billedet ganske anderledes ud:

Nogen burde skamme sig gevaldigt!

(De to billeder er taget med ca. 100 meters afstand og et minuts mellemrum;
det nederste af dem med teleobjektiv. Juni 2003.)Allerede nyt navn i 2004?

Annonce i City Posten nr. 1, 1. årgang, fra butikskæden expert. Jeg ved ikke, hvad et system i eksklusiv finish resumé er for noget; måske er det finsk? Også gallerinavnet nederst i annoncen er helt nyt for mig: ruun's. Hedder det virkelig sådan i dag?
(Nej! Der er ikke manipuleret med billedet. Jeg har annoncen endnu.)Detalje i konstruktionen af Bruuns Galleri, set fra bagenden af banegården imens betonklodsen blev bygget. Betryggende, ikke?


 

*)
Bruun's Galleri - stavet således - er en latterlig blanding af engelsk og dansk, altså en hybrid. I dansk retstavning har vi ikke apostrof-s i genitiv (ejefald) - selvom mange fejlagtigt tror det og skriver det - hvorimod Galleri er stavet på dansk; på engelsk ville det naturligvis hedde Gallery. Der er fx heller ikke apostrof-s i M.P. Bruuns Gade. Naturligvis ikke, for den er dansk.
   Så langt, så slemt. Kig på indkøbsposen her og hold nu fast: Selve "hullet" imellem n'et, s'et og apostroffen - altså det der kunne ligne en hvid pigetrusse - er en del af firmaets logo!
   Den trekantede form i sig selv går angiveligt igen inde i "galleriet", og den skal derfor bruges i markedsføringen, som det ses.
     Kommerciel opfindsomhed kender ingen grænser!

 

 

 

 

Billedet til højre er fra bagsiden af bussernes sommerkøreplan 2004.

I juli 2022 opdager jeg, at 'galleriet' åbenbart har skiftet navn eller er i gang med det, for
på dets facade i Jægergårdsgade er navnet nu stavet uden den tåbelige, udanske apostrof:

 


 

Genvej hjem til Århus

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus