© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2018

 

 

Brandbjerg Højskole
Julekurset 2017: dagbog med udvalgte fotos

 

Genvej tilbage til forsiden om højskolen og de andre: Klik her!Prik og forstør miniaturerne:


 

 

 

Den vej   -   og her til ...

Desværre får de hele fire kursusledere ikke tid (lyst?) til at fortælle deltagerne om de mange kunstværker på skolen udenfor og indenfor. Vi får endda aldrig hørt historien om skolens logo ...
Efter sin velkomsttale i foredragssalen - og en fællessang tilsendt i forvejen(!) fra en af de kommende kursister - fortsætter forstanderen uden for i kulden længe sin lovprisning af skolens udvikling siden 2005. Endelig går vi i flok hen til og ind i herregårdsbygningen.

I foredragssalen: Forstanderens kusine Mette Fugl lægger op til debat om 'dagens Danmark'. Glimrende!
Den dygtige musiklærer har skrevet og komponeret flere privatpersonlige sange. Dem omdeler han, og dem 'tvinges' vi til at lære at synge i stedet for de kendte, klassiske sange og salmer fra Højskolesangbogen ... Øv!
   Da musiklæreren holder morgensamling juleaftensdag, kan han ikke rigtig huske hvilken af sine rejseoplevelser, han vil fortælle om. Tyndt. Suk!
Ved aftenkaffen sættes vi i gang med en 'spændende' opgave: Hvert bord får et sæt kort ved navn Lynhistorier. Ideen er, at man på skift trækker et kort med nogle stikord, og ud fra dem i to minutter fortæller de andre ved bordet om en personlig oplevelse fra fortiden.
   Oplægget er tyndt, men ideen OK, og resultatet bliver hygsomt ved vores bord.

Til højre et billede af en tænksom kursist ...

23. december:
Programsat byvandring i Slesvig er desværre ændret til Flensborg. Rundvisning med den habile og hurtigtgående meget vidende guide Nis Thomsen. Glimrende.
Bronzeport af Bjørn Nørgaard i den flensborgske Helligåndskirken. Hvor vi bliver filmet af TV2/Syd til et 2½ minut langt indslag i de regionale nyheder.

Præst Jacob Ørsted fortæller med krop og sjæl om sin kirke.
Eminent oplysende underholdning!

Nogle få af de talrige juleboder på gågaden i Flensborg (i regn ligesom for to år siden).


Videoklip

Under venlig vejledning og support sættes man i gang med fremstilling af pynt mv. til juletræ og borddækning. Til højre bliver et angiveligt typisk mandearbejde udført.
Udklipning af hjerter og lign. - og rigtig foldning af rigtige servietter, ja!

 

Bespisningen var ganske enkelt fremragende:

 

Obs: Ønsker man ikke at se sig selv på mine billeder, så sig til.
Send mig en e-mail, og du vil straks blive fjernet fra websiden.


 


'Den lange rejse' malt af Knud Nielsen,
Vindelev, 1994. Foredragssalen.

Desværre præsenteres vi ikke for højskolens mange kunstværker.
Nogle få af dem ses herunder. Se også bilaget forneden.


 

Der er skemasat hele to vandringer i Grejsdalen, dvs. både 24. og 25. december! De mest hårdføre kursister, og dem som har regntøj med hjemmefra i deres biler, deltager i stiernes søle og ælte - og mindst en af damerne glider på røven i mudderet! Min kone og jeg deltager ikke i de 'løjer'.


Udsigten fra værelset

Juleaftenseftermiddagspejsehygge i mørkningen
med lækker gløgg og æbleskiver i lange baner.

Intet oplæg fra kursuslederne, men opgaven lyder: "Fortæl jeres små historier til hinanden og til os andre!" Tyndt, uplanlagt og ustruktureret. Ærgerligt!

Ditto

Under den delikate julemiddag optræder et kor, som om eftermiddagen er instrueret af skolens musiklærer. De synger en af hans egne sange plus en højskolesang. Hans datter er ligeglad.
Deltagerne stiller op til gruppebillede i foredragssalen, mens musiklærerfruen gør kameraet i sin smartphone klar til optagelse.
Over gårdspladsen, i dramasalen, danser vi om juletræet og synger. Senere instrueres vi i hvordan, de hjemmefra medbragte 50 kroners-pakker skal udveksles blandt ens bordfæller ...
Ude på en af gangene er der læsestof for alle pengene. Apropos penge: Mon ikke man bør ofre lidt på renovering af visse værelser og badeværelser!?

Gulvet og træværket ved værelsets terrassedør:

Juledag:
Gudstjeneste i Grejs Kirke. Udmærket. Vi sang ikke 'Dejlig er jorden', så jeg undgik at hive et lommetørklæde frem i år, høhø.
På vej tilbage til bussen
Morgensamling forinden afgang til kirken: Forstanderen med sin uundværlige iPad oplæser i foredragssalen en bunke af sine socialt indignerede rimende tekster, som han kalder digte og poesi. Gode tekster, men poesi er det ikke.

Til højre: Den fancy sals rækker af faste vippesæder er ikke velegnet for folk som måler over 185 cm i højden. Måske var arkitekterne hos Friis & Moltke dværge?


Et mere af salens tre Knud Nielsen-malerier

Forstanderfruen overlader ordet til chefkokken, der har produceret den herlige julemad. Hvorefter forstanderen selv, iført jakke og iPad, tager over og siger velbekomme.
Skolens 'eget' ølmærke med det spøjse navn er brygget hos HumlepraXis ved Nørre Snede. Og på flaskens bag-etiket kan man se en af forstanderens rimtekster. Køkkenrullerne på spisebordene agerer servietter ligesom på en lejrskole eller feriekoloni.

  Undertegnede julekursist fremfører to ultrakorte tekster
som bidrag til underholdningen 

Efter den gedigne aftenjulefrokost er der pensionist-banko!

 Højskolens officielle julegruppebilledeDrik og sæt krydser. Spøjs seddel udleveret ved ankomsten.
 


2. juledag:
Efter forstanderens fortsatte oplæsning af sine rimtekster ved morgensamlingen, kommer journalist Kim Ravn-Mortensen på banen.
   Kim fortæller om et par år som buschauffør i Storkøbenhavn og oplæser et udvalg af sine mageløse 'Historier fra bussen'; mange af dem har været bragt i Politiken. En af kursets bedste oplevelser!

Juletræet i teatersalen er mere end nydeligt. Det er pænt. Den sure gamle mand ligner sig selv.
Kurset slutter med frokost-platter i dramasalen, mens der spilles hyggelig jazzmusik. En musikglad kursist foreviger trioen.

 


 


Tilbage til højskole-forsiden

 

Kontakt til webmaster

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus