© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2016

 

 

 

JG  om   DT


Dan Turèll
(19.3.1946 - 15.10.1993)

 

 DT-books? Click here!

 

Apropos Plads: I den sørgelige anledning af 20-året for Onkel Dannys alt for forbandet tidlige død må det være på sin plads at reklamere
for denne ultimative dobbelt-dvd fra 2008. Se & hør den, selvom den er næsten for meget ... af det gode. Eller rettere af det bedste:
 


 

 En kampesten med navn og datoer, tre tulipaner og masser af vild vedbend.
Sådan skal det gøres og sådan blev det gjort.
 


 

Præcis atten år efter den dag Dan Turèll døde blev der den 15. oktober 2011Dan Turèlls Plads - dvs. hvor Vangede Bygade løber ud i Vangedevej - afsløret en stor 'rusten' stålskulptur som er skabt af kunstneren og vennen Kenn André Stilling. I medierne omtales kunstværket skiftevis som AlfabeTurèll, alfabeTURÈLL og Turèll-Alfabetet; kært barn ... *)
   Straks efter indvielsen blev de smukke bogstaver taget i brug af bjergbestigende børn. På pladsen rundt om skulpturen har kunstneren kreeret en 47 m lang, lysegrøn bænk, en meter for hvert af Onkel Dannys alt for få leveår.

(Dette link   http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2011/10/15?video_id=59250   er en forsøgsvis genvej til TV2/Lorrys 42 sekunder lange dækning af begivenheden. I løbet af de 42 sekunder lykkes det studieværten at kalde kunstværket for ABC-skulpturen og (hvor pinligt!) at fortælle, at det er otte år siden Dan Turèll døde! Tsk, tsk, tsk.)

Billederne herunder tog jeg 27.9.2011, en tilfældig sensommerdag hvor skulpturen var blottet i solen ved de gyldne kastanjetræer. Måske var den det, fordi - som man ser - skulptøren selv var til stede med sit digitalkamera. Og det arbejdende folk var stadig i sving.

*) Senere - ved en tilfældighed i 2014 - viser det sig, at det korrekte navn for kunstværket er som følger:
     AlfabetTURÈLL
     AlfabetTURÈLL
altså dobbelt - bogstavelig talt og skrevet

August 2016 fortæller Ivan Brich på Facebook bl.a. følgende som svar på et spørgsmål fra et medlem af en DT-gruppe:
   [...]
ja, Kenn har gemt et par små - om ikke overraskelser - så finurligheder i skulpturen, - (naturligvis)......Den du er inde på er nok følgende : Alle bogstaver synes at stå RETVENDT, set udefra, men sådan ER det ikke ! ! ! Noget er BAGVENDT ! ! ! Problemet løser du ved at tage en bajer i den ene hånd og en Fernet-B i den anden, og så går du ind i 'alfabetet' og sætter dig på tankestregen - - - fik du den - tankestregen -, og så vil du finde at det BAGVENDTE er blevet RETVENDT ! ! ! Om det er øllet & Fernet-B der gør det, ved jeg ikke (jeg har aldrig prøvet uden) men sådan ER det BARE

Så nu behøver jeg ikke længere undre mig over, at æ'et ser 'underligt' ud. Det skal altså ses indefra for at blive retvendt. Jeg må ind i skulpturens kerne ved førstkommende lejlighed ... 

       

 

De fleste af bogstaverne menes at være skrifttype Georgia og Times New Roman. Hvorfor kun de fleste?

 Læs her borgmester Klaus Bondams tale ved indvielsen af

den 19. marts 2006
 


I anledning af Dan kunne være fyldt 60 år, genudgav Borgen de 12 mord-romaner samlet i fire bind:

Det er mig en gåde hvorfor man på salgsplakaten har udstyret "halv-amerikaneren" Dan Turèll med en engelsk bowler. Men der er vel en forklaring?

 


 

 


Tekster fra magasinet Jazz Revy, oktober 1967 ... og:1


2


3


4


5


6


7


8


9


10

... og december 1967:1


2


3


4


5


6

(Tak til Svend-Erik Lindberg for disse gamle jazztekster)

 

Artikel om Allen Ginsberg fra 1970 - side 1, side 2

Digt om Gøg og Gokke; 1976

Trivia 1978 - side 1, side 2

Forts. en dag ...

 


Brev fra Onkel Danny


- med bilag

 

Nye læsere kan begynde her =>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ærgr dig -   

- hvis du ikke fik set den film!
<<<

... eller læst dette blad:

... for ikke at snakke om de kilometervis af andre anmeldelser og omtaler af en af vor tids betydeligste danske kulturelle personligheder.
   Nå ja, han har da vist også selv skrevet en del ...

 


I årevis har René Højris' bog fra 1977 haft en nærmest kultagtig status, og har derfor næsten ikke været til at opdrive i antikvariaterne.


Men 25 år senere, den 19.3.2002 hvor Dan kunne være blevet 56 år, udsendte René bogen igen. Udvidet, opdateret, ajourført. Køb den og læs den, før også den er væk.


  

Modtaget fra Per Vadmand i 2009. Tak for det!


Fanbrev til Per fra 'Spirit of Light'
fra 19. januar 1970


Musikanmeldelse i Kristeligt Dagblad
fra 6. januar 1970

Det pudsige ved disse klenodier er at det er Dan Turèll selv der skjuler sig bag den pseudonyme brevskriver, og at han - højst tænkeligt i en glad rus - til Per medsender sin (altså Dans) egen begejstrede anmeldelse af Pers daværende rockgruppe HutLiHut. Som i øvrigt i parentes bemærket har genoplivet sig selv med den lige om snart (?) aktuelle cd "Kragerne Vender Tilbage".

 Samtale om kriminalforfatteren Raymond Chandler mellem Dan Turèll og Harly Sonne;
DR P1 18.4.1989 - 00:14:26 - MP3-format - ca. 20 MB

Klik på skiven!
 


 


3.12.2003 holdt Bruun Rasmussen Kunstauktioner auktion over Dan Turèlls effekter. De fire opslag fra Bruun Rasmussen Kulturmagasin nr. 4/oktober 2003 er her gengivet ifølge aftale med auktionshuset. Tak for tilladelsen. © Bruun Rasmussen:Kataloget 'bøger' fra Bruun Rasmussens Bogauktioner - eller rettere de 45 sider i kataloget som er en beskrivelse af arven efter Dan Turèll, og som auktionsfirmaet havde under hammeren på Amerika Plads i København den 3. december 2003. Tak for det flotte katalog!
© Bruun Rasmussen:


  

De følgende litterære klenodier modtog jeg i kopi fra Niels Erik Knudsen i marts 2014. Tak for dem. I en medfølgende e-mail skriver Niels blandt andet følgende:

"Dan Turéll har jeg fulgt og læst siden mine unge dage i 1960'erne. Jeg medsender et billede af digteren på Roskilde Festival 1974 som jeg tog mens Blue Sun spillede (tror jeg) + nogle billeder fra et lukket arrangement på jazzværtehuset Bent J. i Århus fra den 10. januar 1991 - Jeg var med til at arrangere. Århus BMF som var HK's afdeling for ansatte i bog- og papirbranchen stod for det hårde arbejde. HK betalte og alle HK-medlemmer var inviteret.
   Et par dage før arrangementet ringede Turéll til vores formand og spurgte om det var ok at han tog to musikere med, Tømreclaus og Steffen Brandt som vi ikke skulle betale for. Til gængæld ville de filme arrangementet. Jeg sagde til formanden at han skulle sige JA - og det gjorde han. Det var et rigtig fint arrangement og det blev filmet. Men filmen er aldrig dukket op. Jeg har været i forbindelse med Tømreclaus og han ved heller ikke noget."

 

De fem tekstsider fra 1969 her over er fra tre numre af undergrundsbladet Wheel >>>

 

I tidsskriftet Bogormen nr. 3 / sept. 2000 skrev Niels Erik Knudsen artiklen "Mord og musik" om Dan Turèlls kriminalromaner Brev fra Dan Turèll til Niels Erik Knudsen, 1973:

 

Klik her og åbn pdf-filen

Brev fra Dan Turèll til Niels Erik Knudsen, 1974:

 

Klik her og åbn pdf-filen


 


 

Genvej [klik her!] til Vangede Biblioteks Dan Turèll-samling

 

 

 


Spring videre til side 2:
Bøger af Dan Turèll - klik glad her!
 


 


  

 

Genvej til forreste forside


Tæller for hele webstedet

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus