© 1999-2025 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
nov. 2024


 

Filmprogrammer
(Movie programs)

 
Filmprogrammer købes

[Listen opdateres ikke længere]

Plakatkunstneren
Aage Lundvald

[Siderne opdateres jævnligt]
Filmprogrammer sælges

- nok ikke længere. De smides ud til papirskrald ...

Et klik på disse navne giver dig en oversigt
over filmprogrammer og -pressemeddelelser for:

Sean Connery [1930-2020]
  Clint Eastwood 
Philip Seymour Hoffman

  Tommy Lee Jones 
Nicole Kidman 
Frances McDormand
Viggo Mortensen
Jack Nicholson
  Al Pacino 

Tarzan, abernes konge

Charlize Theron 

(Fortsættes - en dag!)


Men hvad er
filmprogrammer
- kort fortalt


Program, 1970. Cirka 12x16 cm, 8 sider.

I gamle dage - før verden gik af lave og alt det der - kunne man købe et program til filmen hver gang man gik i biografen. 
   En håndgribelig tryksag med billeder, credits og handlingsreferat. Til samlingen og/eller blot til minde om oplevelsen. Filmprogrammer er med andre ord en pendant til teater- og cirkusprogrammer, som man køber hvis man er til den slags.

Et filmprogram i almindelig samlerforstand er altså ikke en oversigt i søndagsavisen eller i ugeblade over næste uges film i fjernsynet, hvoraf mange slet ikke er produceret som biograffilm, men er tv-produktioner. Ligesom det heller ikke er hverken de månedlige [2004] fine, flotte og farvestrålende film- og dvd-reklamemagasiner eller det seriøse katalog fra Filminstituttet.
   Lige siden stumfilmens dage i 1910'erne og 20'erne og indtil cirka 1970 solgte biograferne program til stort set samtlige film. Altså i langt over titusindvis i tidens løb. Men efter 1975 er der kun trykt programmer til ganske få film.

Da morfar var dreng i 40'erne og 50'erne kostede et program 25 øre. Senere steg prisen naturligvis voldsomt - til en krone, en daler eller en femmer for de største og flotteste souvenirprogrammer som fx De Ti Bud, Spartacus, West Side Story, Vi vandt Vesten - og Kampen om Næsbygård ... osv.
   Næppe mange som var teenager for 40-50 år siden har ikke samlet på filmprogrammer i større eller mindre målestok; spørg selv i familien! Måske har endda nogen endnu nogle liggende i en æske på loftet ...?

Jørgen Grandt, 2004

 


Program, 1959.
Cirka 12x16 cm, 8 sider


Premieprogram, 1951.
Cirka 12X16 cm, 12 sider


Repremiereprogram, 1963.
Cirka 12x16 cm, 8 sider.


I biografernes barndom bestod et filmprogram blot af en tynd tryksag i forskellige størrelser og på som regel 4-8 sider. Senere både voksede og skrumpede de i omfang.
   Den programtype som de fleste voksne nok husker bedst i dag er i 'normalstørrelsen' 12x16 cm med 8-12 sider. Men der findes også mange tusind i ca. 15x20 cm med 12-20 sider, i A4-format med 16-40 sider - og i alle mulige størrelser derimellem. Dog sjældent større end A4.

For- og bagside af eksempel på en pressemeddelelse fra 1994 i A4-format:

 


Da fjernsynet - for en tid - vandt over bifferne i kampen om danskernes fritidsfornøjelser og kulturelle behov (med og uden anførselstegn) syntes udlejnings-selskaberne det var en dårlig forretning at fremstille filmprogrammer.
   Det betød at mange sande samlere måtte i gang med ugeblade, saks & limstift og selv lave 'programmer' for at undgå huller i samlingerne. I perioder kunne man dog i visse mere bevidste biografer - af og til, men alt for sjældent - være heldig at få eller købe et eksemplar af den pressemeddelelse, en reklamefolder med div. oplysninger og annonceklicheer, som selskaberne sender til pressen.

Heller ikke pressemeddelelser findes nu ikke længere. Fra 1. april 2003 er det definitivt slut med at udlejerne sender reklamer ud til biograferne og til pressen. Fra da af går man helt over til elektroniske udgaver, og interesserede må så få (tage, 'stjæle') deres behov dækket ved at downloade via internettet. Ak ja.
   Og det oprindelige filmprogram kommer næppe nogensinde igen tilbage på disken ved billetlugen som før i tiden. Hvilket dog ikke skal afholde os 'galninge' fra at fortsætte samleriet. Og lad så andre blot beholde deres telekort, tændstikæsker, frimærker, Flemming-bøger, nipsenåle, nøgleringe, kuglepenne, kravlenisser, etiketter, engangslightere, juleplatter og vavejeg.

Sidste: Ved presseforevisninger bliver der dog ofte [2008] stadig udleveret farvestrålende materiale om den nye premierefilm til det specielt indbudte publikum. Er man ikke så heldig at høre til dét, ja så er der kun den lange næse tilbage.

  Jørgen Grandt, 2010
 

 


Program, 1948.
Cirka 12x16 cm, 8 sider


Program, 1955.
Cirka 12x16 cm, 8 sider

NB! Denne programforside er tegnet af Aage Lundvald.


Program, 1961.
Cirka 12x16 cm, 12 sider

Program, 1988.
Cirka 15x21 cm, 8 sider

Alle samlere bytter, køber og sælger indbyrdes. I de kredse koster et almindelig filmprogram som regel en femmer, hvorimod man på loppemarkeder og lign. tit ser så ublu priser som 20-30 kr. pr. styk for små fedtede og flossede programmer som engang blev trykt i måske 10.000 eksemplarer. Dé bliver vist ikke solgt ret hurtigt.

Billed-eksemplerne her på siden af forsider af filmprogrammer og pressemeddelelser / reklamefoldere er selvsagt nedfotograferet. Ved hvert billede har jeg anført det virkelige format, sideantal og hvilket år filmen havde premiere i Danmark.


Program, 1969.
Cirka 17x24 cm, 20 sider



Blikfang - på gaden i Herning 25.12.2013:

Charlize Theron. Se hende i delikate Dior-videoer på YouTube ...

 

Klik her hvis du vil købe filmprogrammer. Dem her på siden er ikke til salg - endnu.

Genvej til Det Danske Filminstitut

 


 

 



 

Hjem til forsiden


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2025 Jørgen Grandt, Århus